Regent Logo
 
line
line
line
line
line
Applications
line
line
line

SHOPPING CENTRE
line
  • LINEAR MAXI STAGGERED
  • SPECIAL WALL WASH
  • PEROX DOWNLIGHTER
  • GALIA PENDANT FOR POD LIGHTING
  • PEROX DOWNLIGHTERS
  • QUATTRO URBAN LIGHT ELEMENT
  • EUROPA POST TOP
  • EUROPA DOUBLE POST TOP WITH STEPPED VARIATION
  • LINEAR LIGHTING RECESSED INTO CONCRETE
  • LINEAR LIGHTING RECESSED INTO CONCRETE
  • PIAZZA POST TOP ANGLED AT 15 DEGREES

 
MALL OF AFRICA
  line
  LOCATION - Midrand, Gauteng.
ARCHITECT - MDS Architects
CONSULTING ENGINEERS - Rawlins Wales & Partners
LIGHTING DESIGNERS - Paul Pamboukian
 
The Mall of Africa in Midrand is close to 130,000m2 GLA, it is South Africa's largest single-phase shopping centre to be built in the country.

The design process was led by MDS Architecture to fulfil the client's desire to provide not just a mall in Africa but 'the' Mall in Africa, something of greatness on the African continent.

The design inspiration for the mall and the courts was drawn from the geological beauty of the continent of Africa. This formed the direction of the design and the inspiration for the mall interior, aesthetics and finishes was developed on this concept in a non-stylised manner.

The brief for the interior lighting was to use Linear Maxi 's in a different style to what had been used previously. The Linear Maxi with an up down light element are suspended in a staggering arrangement creating a unique design..

The Linear Maxi's and Perox Downlighters have been combined, providing lighting and animation to the key centralised areas. The design enabled natural light to be maximised in the Mall, to optimise shoppers comfort.

The exterior lighting of the mall consist of various elements: The Istria was used to highlight the Facades, the Piazza post top angled at 15 degrees to light up the parking areas and the Quattro urban light element for general lighting. In addition the landscaped areas were lit up using the Europa post top single and double and Special Linear lights were recessed into the concrete benches.

The Landscape – The landscape design of the Waterfall Precinct integrates the surrounding urban street fabric with the Mall of Africa as well as the newly constructed central park. The design aims to provide pleasant, inviting valuable and sustainable spaces for human use and the enjoyment as an added experience in visiting the Mall of Africa.


Galia
Piazza
Quatro